x
SIAMAK AZADI VAN SINA VOETBALLAB WIL BEVERWIJK WEER OP DE KAART ZETTEN

SIAMAK AZADI VAN SINA VOETBALLAB WIL BEVERWIJK WEER OP DE KAART ZETTEN

Datum : 15-04-2020

Siamak Azadi (51) was 19 jaar oud toen hij in augustus 1988 Iran ontvluchtte. Min of meer toevllig belandde hij in Nederland. Nu drijft hij hier zijn bedrijf SINA Voetballab. ,,Ik denk dat dit bedrijf zeker gaat zorgen dat Beverwijk landelijk onder de aandacht wordt gebracht.”

In Iran was hij redelijk onbekend met Nederland. ,,Nederland was voor mij dat jochie met zijn vinger in de dijk, tulpen en kaas. Wij kregen op school een ontbijt met Nederlandse kaas. Dat vonden we trouwens geen lekkere kaas. We smeerden het op het schoolbord, haha.”

Sport had altijd zijn interesse. Hij voetbalde in Iran hoog niveau toen hij op zijn negentiende besloot naar het westen te vluchten. ,,Als politiek vluchteling. Maar het was ook een vlucht naar betere kansen.” Hij liep naar Turkije met het plan van daaruit door te vliegen naar Noorwegen, waar zijn oudere broer al woonde. ,,Maar Turkije had een soort regeling met Iran, waarbij ze geld kregen voor vluchtelingen die ze terugstuurden. Dus het was zaak zo snel mogelijk door te reizen. En de eerste vlucht ging naar Nederland. Zo belandde ik hier.” Enkele jaren later kon hij zijn ouders laten overkomen.

Hij wilde chirurg worden, maar werd tweemaal uitgeloot. Om de tijd te vullen begon hij met een studie fysiotherapie. Gaandeweg besefte hij dat dit hem eigenlijk beter lag. ,,Mijn moeder was docente, mijn vader zat in het Iraanse parlement. Zij wilden mensen helpen. Dat zit er bij mij dus ook ingebakken. En ik merkte dat ik als fysiotherapeut dichter bij de mensen kwam dan een chirurg.

Met alle respect voor een chirurg, want ik vind het razend knap wat zij doen. Maar dat is toch meer een kwestie van ’opereren en door naar de volgende’. Als fysiotherapeut ben ik veel langer met mensen bezig en meer bij ze betrokken. Je maakt samen een plan en gaat dat samen uitvoeren. Het is persoonlijker. Dat past mij beter.”

Groeten
Hij moest wennen aan Nederland. ,,Ik arriveerde in Goes, waar iedereen elkaar op straat groette. Daarna verhuisde ik naar Amsterdam, waar niemand elkaar groette. Dat vond ik bizar. Op nog geen tweehonderd kilometer afstand van elkaar. In afstand zeg maar vergelijkbaar met de ene kant van Teheran ten opzichte van de andere kant, en dan zó’n cultuurverschil!” Via zijn stageperiode belandde hij uiteindelijk in Beverwijk, waar hij zijn anker uitgooide toen hij er een fysiotherapiepraktijk overnam.

Verbeteren
In 2007 keerde hij even terug naar zijn geboorteland. In eerste instantie met enige angst, zo vertelt hij. ,,Er was een congres, waarvoor ik was uitgenodigd. Via de ambassadeur in Nederland heb ik alles geregeld. Hij is nog steeds een vriend van me.

Ik was bang erheen te gaan, keek in eerste instantie steeds over mijn schouder om te zien of ik gevolgd werd. Maar niets van dat alles. Ze zeiden me ook: dit is nu een ander land dan in 1988. Uiteindelijk vroegen ze me zelfs een college te geven.” Het leidde tot samenwerkingen met onder andere: het Iraanse nationale elftal, het Iraanse olympische elftal, het Marokkaans olympische elftal en het begeleiden, consulteren en adviseren van diverse topclubs uit het Midden-Oosten. ,,Dat gaf alleen nog maar een boost aan wat ik al jaren had opgemerkt. In de begeleiding van voetballers was nog heel veel te verbeteren. Ik ben me daarin gaan verdiepen en specialiseren.”

Speerpunt
Uiteindelijk leidde dat vijf jaar terug tot de oprichting van SINA Voetballab. ,,Ik doe er ook nog fysio bij. Maar het innovatief begeleiden en trainen van voetballers is nu wel het speerpunt van mijn bedrijf geworden. Eigenlijk hadden we in deze periode onze nieuwe methodiek willen presenteren, maar door de corona-uitbraak is dat uitgesteld.

Met SIMUST hebben we een test ontwikkeld, waarmee een voetballer precies zijn zwakke punten kan ontdekken, waarna wij deze kunnen verbeteren. Is zijn reactie wat traag? Dan zoeken wij uit wat daarvan de oorzaak is. Misschien heeft het te maken met concentratie, met het zicht of met wendbaarheid bijvoorbeeld.

Als we de oorzaak hebben achterhaald, kunnen we specifiek daarop gericht gaan trainen. Wij vinden kortom de zwakke plek van een speler en bieden vervolgens de opties om daaraan te werken en het te verbeteren.” Hij is ervan overtuigd dat het een revolutie binnen de voetbalwereld kan betekenen. ,,Niet alle ingrediënten hebben we zelf uitgewerkt, maar het uiteindelijke gerecht is ons eigen unieke gerecht. Ik denk dat men binnenkort bij het horen van de naam Beverwijk ook aan SINA Voetballab zal denken.”

Frank Klein Arfman

ZO KOM JE MET ONS IN CONTACT

SINA Voetballab

COPYRIGHT 2022 SINA VOETBALLAB | Privacybeleid